Een kaartspel met muzieknoten

home | tips en spelletjes | En Français | In English
 

  Pigmalion vzw bracht een kaartspel op de markt waarmee de noten kunnen worden geoefend. Het concept van het spel is gebaseerd op de gewone kaarten. De cijfers werden vervangen door de noten op de notenbalk. De vier kleuren zijn vervangen door vier maatsoorten, waarbij twee zwarte en twee witte notenbeelden de twee zwarte en twee rode kleuren van het gewone kaartspel vervangen. Op die manier kunnen alle gekende spelletjes worden gespeeld. Het spel bestaat uit twee decks: een spel in sol-(g-)sleutel en een spel in fa-(f-)sleutel. Elk deck bestaat uit vier reeksen van dertien kaarten, plus twee jokers.  
 

Eén doosje met de twee decks kost 12 euro en kan ook online besteld worden bij deze muziekhandels:

Crescendo Music

 

Bij het kaartspel werd een klein spelregelboekje geprint. Je kan het ook downloaden: klik op de kaft. Print de pdf in de breedte op voor en achterkant (zo, dat de achterkant van het kaftje leeg blijft). Vouw het blad tot elke tekst op één bladzijde komt met het kaftje aan de voorkant, snij het open en sla in het midden een nietje.

  Spelregels op gewone A4
 

Webpagina in het Frans, page en Français

Webpagina in het Engels, English page

 

Hieronder staan enkele spelletjes uitgelegd. Onderstaande spelen worden zonder joker gespeeld, met één van de twee decks. Combineren met de twee decks kan ook. Spreek af hoe de kleuren worden genoemd: één vierde, twee vierde, drie vierde en vier vierde, of één, twee, drie en vier tellen, of één witte, zwarte, twee witte, zwarte noten...

 
         
Hoger Lager   Toonladder   Kwartet   Zwarte Piet   Patience   Pesten
 
Reeks van dertien kaarten:
         
           
Per kaart vier kleuren:
     

Nog andere spelen: zie bij Varia